Smaki świata oczami uczniów
Nietypowa kulinarna rywalizacja zapowiada się 24 lutego w Zespole Szkół Ogrodniczo-Ekonomicznych w Tarnowie. Uczniowie zmierzą się z zadaniem przygotowania najpiękniejszego stołu wielkanocnego oraz wiosennego deseru. Ich propozycje mają nawiązywać do tradycji wybranego kraju Unii Europejskiej.
Ideą konkursu jest poznawanie innych europejskich zwyczajów związanych z Wielkanocą oraz porównanie ich do tradycji polskich. Organizatorzy chcą w ten sposób propagować różnorodność potraw i napojów oraz tradycji kulinarnych w innych krajach. Dzięki konkursowi uczniowie będą mieli możliwość ocenić własne umiejętności zawodowe, rozwinąć zawodowe zainteresowania, wykazać się pomysłowością. Będą mogli również sprawdzić przy tym swoje kompetencje językowe.
- Udział w tego typu projektach pomaga młodym ludziom w zdobywaniu cennego doświadczenia oraz w rozwoju kariery. Oferuje również możliwość poszerzenia kulinarnych horyzontów, odkrywa i promuje talenty – podkreśla Alicja Czerwińska-Franek z ZSOE.
W prezentacji weźmie udział 13 klas. Uczniowie prezentują wizję wielkanocnego stołu wylosowanego kraju Unii Europejskiej oraz przygotowują porcje testowe deseru. Prezentacja ma się odbywać w języku angielskim, hiszpańskim lub niemieckim.
(ww)