Uczeń ZSEG drugi w ogólnopolskim konkursie
Drugie miejsce w ósmej edycji ogólnopolskiego konkursu dla ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność, zajął uczeń tarnowskiego Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych Wojciech Bąba.
Wydarzenie odbyło się w Warszawie. W finale konkursu znalazło się 10 zespołów. Wojciechowi Bąbie druga lokata przypadła za potrawę „Kotlet z jagnięciny podhalańskiej z udźca z kością”.
Konkurs skierowany był do uczniów ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych, którzy stworzą autorski przepis kulinarny uwzględniający co najmniej jeden polski produkt regionalny lub tradycyjny zarejestrowany lub aplikujący o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne lub Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Celem konkursu jest popularyzacja oraz rozpowszechnianie wiedzy na temat produktów regionalnych i tradycyjnych zarejestrowanych w unijnym systemie.
(ks)