Kacper Szot najlepszym kucharzem w Małopolsce
Uczniowie tarnowskiego Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych z powodzeniem rywalizowali w rozegranym w Krakowie Wojewódzkim Konkursie Gastronomicznym w zawodach cukiernik oraz kucharz. Plonem ich udziału w konkursie jest wygrana oraz wyróżnienie.
Tematem przewodnim zmagań cukierników był „Powiew Wiosny”. Po napisaniu testu teoretycznego, w części praktycznej uczestnicy konkursu musieli wykazać się umiejętnością zrobienia tortu, ciasta bankietowego oraz figurek marcepanowych. Te wykonane przez Kamila Wytrwała z klasy III zc na tyle spodobały się i smakowały jurorom, że uczeń tarnowskiego ZSE-G uhonorowany został wyróżnieniem.
Jeszcze większe powody do zadowolenia miał Kacper Szot z klasy III zk. Zwyciężył on w organizowanym po raz pierwszy konkursie kucharskim (składał się on także z części teoretycznej i praktycznej), którego tematem przewodnim były potrawy z drobiu. Dzięki wygranej w Krakowie, Kacper Szot zakwalifikował się do zawodów ogólnopolskich. W konkursie startowali również jego klasowi koledzy: Adam Pluta, Marcin Słowik i Tomasz Wojciechowski.
Opiekunkami uczniów startujących w Wojewódzkim Konkursie Gastronomicznym były Agnieszka Migdał i Elżbieta Teper.
(sm)