Kacper Szot trzecim młodym kucharzem w Polsce
Kacper Szot, uczeń tarnowskiego Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych zajął trzecie miejsce w finale I Ogólnopolskiego Turnieju na najlepszego ucznia w zawodzie kucharz. Konkurs ten odbył się na początku tygodnia w Zespole Szkół Spożywczych w Zabrzu.
Do finału zakwalifikowało się czternastu najlepszych młodych kucharzy, spośród stu dwudziestu uczniów, którzy przystąpili do rywalizacji. Kacper Szot prawo uczestnictwa w zabrskim turnieju zapewnił sobie zwyciężając w rozegranym w Krakowie etapie wojewódzkim.
Finał składał się z dwóch etapów. W pierwszym, adepci sztuki kulinarnej rozwiązywali test, w drugim musieli sporządzić zakąskę wegetariańską i danie zasadnicze, które głównym elementem był drób. Kacper Szot w drugiej części konkursu zaprezentował kotleciki z batatów podane z serem kozim i kostką z buraków oraz pierś kaczki z puree z groszku i dyni piżmowej w towarzystwie puree ziemniaczanego z dodatkiem wędzonego masła.
- W ocenie jurorów poziom konkursu był wysoki. Kacper osiągnął ten sukces dzięki zaangażowaniu i pasji. Jestem przekonana, że nie spocznie na laurach, chce bowiem dalej pogłębiać arkana wiedzy związane z wybranym zawodem – mówi nauczycielka zawodowych przedmiotów gastronomicznych w ZSEG, Elżbieta Teper.
(sm)