Kulinarne sukcesy - TARNÓW - Polski Biegun Ciepła

Kulinarne sukcesy

Reprezentanci Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie, Marcin Słowik i Kacper Szot, zajęli drugie miejsce w Mistrzostwach Szkół Gastronomicznych, które rozegrano w Podolszu koło Zatora. W konkursie kulinarnym tarnowscy uczniowie musieli wykazać się umiejętnością grillowania ryb.

W zmaganiach uczestniczyło sześć dwuosobowych zespołów, ocenianych przez jury techniczne, które oceniało przygotowanie stanowiska pracy, zużyty surowiec, czystość pracy, profesjonalizm pracy oraz wygląd stanowiska pracy. Jury degustacyjne przy ocenie brało pod uwagę wygląd i aranżację potrawy, dobór składników oraz smak przygotowanego dania.

Uczniowie mieli 120 minut na wykonanie pięciu porcji potraw dla jury i 25 porcji degustacyjnych dla chętnych. Marcin i Kacper, mimo że po raz pierwszy wzięli udział w tego typu konkursie, wywalczyli drugie miejsce. – Uczestnicy wykazali się wysokim kunsztem kucharskim i determinacją. Wszelkiego rodzaju konkursu są jednym z etapów nauki, a sukces mobilizuje do dalszej wytężonej pracy – przekonuje Elżbieta Teper, nauczyciel ZSEG.

Kulinarna rywalizacja odbyła się przy wsparciu Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników oraz Agencji Rynku Rolnego.

 

(ww)


Europejski Fundusz Rozwoju RegionalnegoEuropejski Fundusz SpołecznyProgram czyste powietrze - weź dotację, wymień piecEkointerwencja - Zgłoś spalanie odpadów lub naruszenie uchwały antysmogowejCiepłe mieszkanieTarnów.pl miesięcznik miejski