Kulinarne zwycięstwo w Dębicy
Reprezentanci Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych, Katarzyna Motyka i Andrzej Sysło, okazali się najlepsi w konkursie kulinarnym zorganizowanym przez Zespół Szkół Ekonomicznych w Dębicy.
Zadaniem uczestników było wykonanie dwóch potraw, w których głównym składnikiem był chleb. Uczniowie pracowali zespołowo, a efekt końcowy oceniali profesjonalni kucharze, m.in. Adam Wałęga. Jury brało pod uwagę nie tylko dobór składników, lecz również kompozycję dań na talerzu. Najlepiej z tym zadaniem poradzili sobie uczniowie tarnowskiej szkoły – Katarzyna Motyka i Andrzej Sysło. – Każdy konkurs to kolejne etapy poznawania meandrów zawodu. Kolejny szczebel w drabinie ich kariery zawodowej, kolejne doświadczenie tak bardzo ważne, które kształtują ich postawę – uważa Elżbieta Teper, nauczyciel z ZSEG.
Dodajmy, że był to debiut drugoklasistów z ZSEG, gdyż pierwszy raz startowali w konkursie kulinarnym.
(ww)