Młodzi kucharze z ZSEG w konkursie
Mateusz Ciurej i Dominik Łukasik, reprezentanci IV klasy technikum Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych, znaleźli się na IV miejscu w konkursie „Grillowanie Karpia”, rozgrywanym w łowisku Podolsze koło Zatora.
Uczestnicy konkursu musieli wykazać się szeregiem umiejętności w przygotowaniu idealnego karpia. Wyzwaniem było m.in. filetowanie ryby i jej odpowiednie grillowanie. Uczniowie mieli do dyspozycji tylko grill, na którym musieli przygotować również wszystkie dodatki do karpia. Jury, kucharze z Małopolskiego Zrzeszenia Kucharzy i Cukierników, oceniało nie tylko sposób przyrządzania, ale również prezentację potrawy.
– Każdy konkurs jest sprawdzianem umiejętności pracy w stresie pod okiem wytrawnego jury, jak również pogłębia umiejętności praktyczne przyszłych pracowników restauracji i hoteli – podkreśla Elżbieta Teper, nauczycielka z ZSEG.
Przed ZSEG kolejne wyzwania. W najbliższym czasie uczniowie szkoły wezmą udział w konkursie „Stół pięknie nakryty” w Krakowie.
(ww)