O regionalnych smakach w ZSEG
To był intensywny czas odwiedzin w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych. W ostatnim czasie w szkole pojawiło się wielu gości, jednym z nich był Leszek Horwath, redaktor naczelny „Potrawy Regionalne”. Wizycie towarzyszyły warsztaty dla przyszłych kucharzy.
Z uczniami spotkali się też przedsiębiorcy, wytwarzający produkty charakterystyczne dla danego regionu – reprezentanci pasieki, tłoczni soków czy firmy wyrabiającej suski sechlońskie, czyli charakterystyczne suszone śliwki. Dla nastolatków z ZSEG najciekawszy punkt odwiedzin stanowiły warsztaty, podczas których mogli samodzielnie wykonać potrawy na bazie regionalnych produktów, a następnie przekonać się, jak smakują przyrządzone przez nich dania.
Zajęcia praktyczne dopełnił wykład dotyczący małopolskich produktów regionalnych. – Wiedza wśród młodzieży na ten temat jest niewielka, stąd pomysł na spotkanie z panem Leszkiem Horwathem – tłumaczą przedstawiciele szkoły. Podczas tej części spotkania uczniowie mogli dowiedzieć się, czym charakteryzują się: chleb prądnicki, obwarzanek, kiełbasa lisiecka , karp zatorski, lody nowotarskie, a także redykołka. Wszystko po to, by początkujący kucharze mogli dowiedzieć się, na czym polega przewaga regionalnych smaków nad produktami proponowanymi przez duże sieci handlowe.
(ww)