O sztuce kelnerskiej w ZSEG
Uczniowie Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych mieli okazję uczestniczyć w szkoleniu kelnerskim, podczas którego poznawali tajniki tego zawodu. Nie zabrakło fachowych porad specjalisty, który wyjaśniał m.in., jak prawidłowo otwierać szampana za pomocą… szabli.
Szkolenie poprowadził Grzegorz Górnik, mistrz kelnerski i założyciel Akademii Kelnerskiej. Zajęcia składały się z wykładów i ćwiczeń praktycznych, zagadnienia obejmowały m.in. wiedzę dotyczącą cech osobowych i umiejętności kelnera. Jednym z elementów szkolenia było zapoznanie się z podstawowym słownikiem kelnerskim. Wykładowca podkreślał, czego absolutnie nie wolno robić w obsłudze kelnerskiej. Uczestnicy szkolenia mogli poznać również zasady serwisu śniadań w hotelach, zastosowanie bielizny i zastawy stołowej, dowiedzieć się, jak poprawnie dobierać rodzaj szkła restauracyjnego i barowego. Uczniowie ćwiczyli też technikę przenoszenia naczyń i metody obsługi gości oraz poznali elementy barmaństwa. Na zakończenie szkolenia trener pokazał, jak otwierać szampana biała bronią, czyli szablą. Jeden z uczniów pod okiem szkoleniowca odważył się w taki sposób otworzyć szampana i udało mu się to wykonać poprawnie.
(ww)