Poznać sztuczki baristów
Kolejni uczniowie Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych uczestniczyli w kursie baristycznym, dzięki któremu poznali tajniki parzenia kawy doskonałej. Szkoła bierze udział w specjalistycznych szkoleniach od siedmiu lat. Przez ten czas certyfikaty zdobyło 500 uczniów.
– Szkolenia baristyczne odbywają się w soboty, więc uczniowie nie tracą lekcji, a poświęcają swój czas wolny od nauki – wyjaśnia Elżbieta Teper, nauczyciel ZSEG. W zajęciach w Małopolskiej Szkole Baristów uczestniczy kilkanaście osób. Szkolenie podzielone jest na część teoretyczną, podczas której można poznać historię kawy, a także praktyczną. W trakcie tej ostatniej młodzież poznaje budowę i funkcje profesjonalnych ekspresów. – Uczniowie dowiadują się, czym jest krema, tamper, kolba, jak należy ją napełniać zmieloną kawą, ile wynosi czas infuzji ekstrakcji. Poznają też zasady przygotowania porcelany, w której gościom serwowana jest kawa, a nawet uczą się ,,słuchać mleka” – wymienia Elżbieta Teper. Dodaje również, że każde tego typu zajęcia cieszą się dużą popularnością wśród uczestników.
To niejedyne szkolenia w ZSEG. Uczniowie biorą udział m.in. w kursach barmańskich. Po każdym szkoleniu nastolatkowie otrzymują certyfikaty, które chętnie wykorzystują przy szukaniu pracy, np. na okres wakacji.
(ww)