Reprezentant ZSEG najlepszy w Krakowie
Sukcesem na koncie może pochwalić się uczeń Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie. W rozgrywanym ostatnio XVIII Małopolskim Konkursie Szkół Gastronomicznych w Krakowie Mateusz Ciurej zdobył pierwsze miejsce. Z kolei jego szkolni koledzy, Michał Ciszek i Dominik Łukasik, otrzymali w konkursie wyróżnienia.
Do kulinarnych zmagań przystąpiło 37 zawodników. Oceniało ich jury, w którym zasiadali szefowie kuchni najlepszych krakowskich restauracji, m.in. Zbigniew Kurleto i Teo Vafidis. Jury podczas obserwacji pracy uczestników nie tylko poddawało ocenie potrawy, ale też dawało cenne rady i uwagi młodym adeptom sztuki kulinarnej. Tematem tegorocznej edycji konkursu była „Podróż przez smaki”. Przyszli kucharze musieli zmierzyć się z dwoma zadaniami. Pierwsze z nich polegało na wykonaniu dania z surowców przygotowanych przez organizatora, natomiast drugie na zaprezentowaniu zakąski własnego pomysłu.
W ubiegłym roku uczniowie ZSEG zdobyli trzecie miejsce i wyróżnienia. W ostatniej edycji zakąska ,,Tatar ze śledzia” dała Mateuszowi Ciurejowi pierwsze miejsce. Wyróżnienie zdobyli: Michał Ciszek za ,,Łososia w towarzystwie musu z wędzonego jabłka i puree pietruszkowego” oraz Dominik Łukasik za „Pasztet z dziczyzny z jajkiem przepiórczym”. – Udział w konkursie pomaga młodym ludziom w zdobywaniu cennego doświadczenia oraz w rozwoju kariery. Oferuje również możliwość poszerzenia kulinarnych horyzontów, odkrywa i promuje talenty – wyjaśnia Elżbieta Teper, nauczyciel z ZSEG.
(ww)