Szkolny konkurs gastronomiczny
Dla uczniów klas gastronomicznych tarnowskiego Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych dobrym przygotowaniem do udziału w konkursach międzyszkolnych są starty w konkursach wewnętrznych.
Tematem ostatniego z nich były „Kasze na słono i słodko”. Udział w konkursie wzięło dwunastu uczniów, których prace oceniali zawodowi kucharze: Kamil Pucharski szef kuchni w restauracji „Cristal Park”, Małgorzata Wesołowska szef kuchni w restauracji „U Młynarzy” oraz Paweł Kras szef kuchni w restauracji „Pałac Goetzów”. Zwycięzcą kucharskich zmagań został Tomasz Wantuch z klasy pierwszej, drugi był Dawid Dymon z klasy drugiej, a trzeci Sebastian Hebda z klasy trzeciej. – Temat konkursu był ciekawy, a uczniowie wykazali się pomysłowością w doborze potraw z kasz – mówi nauczycielka zawodowych przedmiotów gastronomicznych, Elżbieta Teper.
Warto dodać, że zarówno Małgorzata Wesołowska, jak i Paweł Kras są absolwentami tarnowskiej ZSE-G, którzy pierwsze swoje szlify zdobywali kilka lat temu w podobnych konkursach.
(sm)