Uczniowie gotowali z mistrzem
Uczniowie Zespołu Szkół Ekonomiczno-Ogrodniczych mieli okazję uczyć się przygotowywania fantazyjnych przystawek od samego mistrza – Kurta Schellera. Słynny Szwajcar był gościem IV Targów Gastrosilesia w Chorzowie.
Kurt Scheller, założyciel Akademii Kulinarnej i znany kreator smaku, instruował uczestników warsztatów, jak wykonać przystawkę doskonałą. Pod okiem mistrza tarnowscy uczniowie przygotowali wieprzowe polędwiczki podawane z karczochem, faszerowanym puree warzywnym pod pierzynką sosu holenderskiego, wykonanego na bazie białego wina.
Gastrosilesia to największe na Śląsku targi przetwórstwa spożywczego i gastronomicznego. Uczniowie mieli możliwość zapoznania się z najnowszymi trendami obowiązującymi przy wyposażaniu zakładów gastronomicznych. Uczestniczyli również w prelekcjach oraz pokazach kulinarnych: „Kuchnia japońska to nie tylko sushi”, „Sekrety kuchni francuskiej” , „Ryby i owoce morza – sztuka podawania” czy „Oni ino maszkęcą – kuchnia śląska w nowoczesnym wydaniu”.
(ww)