Wyzwanie dla młodych kucharzy
Kolejny konkurs kulinarny odbył się w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych. Do smacznej rywalizacji zgłosiło się 18 uczniów z ośmiu szkół. Uczestnicy mieli za zadanie przygotować pierogi w słodkiej i słonej odsłonie.
Jak tłumaczą organizatorzy, nieprzypadkowo wybrano akurat taką tematykę konkursu. Ich zdaniem zrobienie dobrego ciasta i farszu, wykazanie się pomysłowością w formowaniu może stanowić dla kucharzy duże wyzwanie. – Z satysfakcją można stwierdzić młodzież całkiem dobrze poradziła sobie z tematem, a niektórymi pomysłami zaskoczyli kucharzy – podkreślają organizatorzy.
W skład jury konkursowego weszło siedmiu kucharzy z województwa małopolskiego i lubelskiego. Oprócz smaku potraw oceniano walory estetyczne, a także to, czy użyto nietypowych składników. Najlepsza w konkursie okazała się propozycja kulinarna, którą zaprezentowała Wirginia Iżykowska z Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Ciężkowicach. Drugie miejsce przyznano Adriannie Jurczak z Zespołu Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Iwoniczu Zdroju. Ostatnie miejsce na podium należało do Dominika Łukasika z ZSEG w Tarnowie.
Uczniowie szkoły mieli również okazję wziąć udział w spotkaniu z Dawidem Patulskim, zasiadającym w jury konkursu. To absolwent ZSEG, który jest obecnie dyrektorem generalnym Hotelu Ilan w Lublinie. Podczas spotkania relacjonował uczniom, jak wyglądała jego zawodowa droga. Zachęcał również młodszych kolegów, by ciągle zdobywali nowe doświadczenia zawodowe, które mogą w przyszłości pomóc w karierze.
(ww)