Dożynki po tarnowsku
Mielenie zboża w żarnach, młócenie cepami czy wypiek podpłomyków to tylko niektóre z atrakcji, jakie przygotowali organizatorzy wydarzenia z okazji zakończenia żniw. Do wspólnego świętowania dożynek w iście staropolskim stylu zapraszają pracownicy Muzeum Etnograficznego w Tarnowie. Impreza „Chleb Ziemi Tarnowskiej” odbędzie się w najbliższą niedzielę, 11 września od godz. 13.
Tradycji zbliżającej się imprezy można szukać w dawnych zwyczajach, kiedy to gospodarz chciał ugościć żniwiarzy po pracy. Muzeum Etnograficzne otwiera swoje podwoje i zaprasza do wspólnego świętowania. Na placu przed muzeum będzie można nie tylko poznać najstarsze sposoby mielenia ziarna a także samemu spróbować wymłócić zboże przy pomocy cepów. Oprócz tego każdy będzie miał okazję zasmakować różnych gatunków chleba, placków i innych regionalnych wypieków. Odwiedzającym towarzyszyć będzie ludowa muzyka a chętni będą mogli podziwiać piękne dożynkowe wieńce. Natomiast pokazywana w murach muzeum wystawa „W babcinej izbie” będzie znakomitym uzupełnieniem wiedzy o dawnym życiu na wsi.
(ah)