Kolejna odsłona Małopolskiego Festiwalu Smaku
Małopolski Festiwal Smaku to największe w Polsce, regionalne wydarzenie o charakterze kulinarnym, promujące małopolskich producentów żywności, produkty i potrawy lokalne oraz tradycyjne. Impreza realizowana jest cyklicznie od 2005 roku w formie plenerowych kiermaszów. W największych miastach regionu organizowane są eliminacje półfinałowe podczas których małopolscy producenci artykułów rolno-spożywczych prezentują swoje wyroby.
Podczas każdego półfinału jak również w trakcie finału organizowany jest konkurs "Małopolski Smak", w którym zgłoszone produkty i potrawy, ocenia komisja konkursowa, które przyznaje Grand Prix oraz II i III miejsce. Zwycięzcy półfinałów otrzymują "przepustkę" do krakowskiego finału, w którym wybierane są najlepsze produkty całej Małopolski.
Cykl plenerowych kiermaszów kulinarnych z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością, podbijając serca i podniebienia smakoszy. Po raz kolejny w największych miastach Regionu małopolscy producenci żywności zaprezentują swoje wyśmienite wyroby. Będzie to niepowtarzalna okazja do posmakowania tradycyjnych małopolskich produktów i potraw. Podczas poszczególnych kiermaszów organizowany jest Plebiscyt, w którym publiczność wybiera najlepsze produkty w czterech kategoriach:
- Ekologiczne przysmaki
- Tradycyjne specjały
- Smakołyki z legendą
- Jak u mamy
19 czerwca br. odbędzie się półfinałowy kiermasz na tarnowskim Rynku. Rozpocznie się o godzinie 10.00 i do godziny 18.00 będzie można kosztować małopolskich specjałów, smacznie prezentujących się na stoiskach wystawców, którzy zgłosili się do konkursu oraz wziąć udział w plebiscycie. Ponadto dla osób, które tego dnia odwiedzą tarnowski Rynek szereg atrakcji, konkursy z nagrodami oraz uczta muzyczna, a wystąpią: Bartosz “Bibro” Baran, Leliwa Jazz Band i na zakończenie, koncert finałowy Grzybowski Band.
Organizatorami imprezy są: Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego, Tarnowskie Centrum Kultury - Instytucja Kultury Miasta Tarnowa oraz Urząd Miasta Tarnowa.