Dziś autorskie spotkanie z Pawłem Piszczkiem
Dzisiaj (czwartek, 8 lutego), w Czytelni Czasopism Miejskiej Biblioteki Publicznej w Tarnowie przy ul. Krakowskiej 4 odbędzie się autorskie spotkanie z Pawłem Piszczkiem „Tradycyjne smaki Tarnowa, tradycyjne smaki regionu”.
Dojdzie do niego w Tłusty Czwartek, czyli w dniu, w którym według tradycji dozwolone jest objadanie się. Jego geneza sięga czasów pogańskich. Był to dzień, w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Obecnie Tłusty Czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Najpopularniejsze potrawy jadane w tym dniu to pączki i faworki, w niektórych rejonach zwane chrustem lub chruścikami.
Paweł Piszczek to tarnowianin, będący z wykształcenia socjologiem. Jest założycielem i prezesem stowarzyszenia „Towarzystwo Dobrego Smaku”, przewodnikiem kulinarnym i winiarskim oraz certyfikowanym sommelierem. Znawca, miłośnik i promotor lokalnych produktów i win. Krytyk kulinarny, dziennikarz, autor książek z tradycyjnymi przepisami z Małopolski „Smaki Przedgórza” oraz „Tradycje kulinarne regionu tarnowskiego”.
Początek spotkania o godz. 17.
(sm)