I Tarnowski Festiwal Smaku rozpoczęty
Trwa I Tarnowski Festiwal Smaków. Na Rynku można się przyjrzeć zmaganiom kulinarnym, ale także – podczas darmowych degustacji – skosztować zupy gulaszowej i wina znad Dunaju.
W konkursie gotowania zupy gulaszowej uczestniczą kucharze z Polski i Węgier. Nagrodą jest statuetka „Papryki”, która zostanie wypalona w piecu węgierskim. O tym komu przypadnie nagroda zdecyduje jury. Publiczność także będzie miała okazję poznania efektów tej kulinarnej rywalizacji, podczas degustacji. Uzupełnieniem są konkursy wina węgierskiego – „Tarnowski węgrzyn” (ocenę wystawi jury zawodowe) oraz „Ulubione przez tarnowian” (werdykt wydadzą mieszkańcy) – także połączone z degustacją. Trunki serwują właściciele piwniczek z różnych regionów Węgier.
Rozstrzygnięcie II etapu I Tarnowskiego Festiwal Smaków nastąpi po godzinie 17.