Ponad dwie i pół tony żywności dla „Kuchni Ubogich Św. Szymona” w Tarnowie
Prezydent Miasta Tarnowa Ryszard Ścigała przeznaczył kwotę 6 tysięcy złotych na zakup podstawowych artykułów żywnościowych dla „Kuchni Ubogich Św. Szymona” działającej przy Klasztorze OO. Bernardynów w Tarnowie. Kupiono m.in. 300 kg makaronów, 600 kg ryżu, 150 kg soli kuchennej, 400 kg cukru, 500 kg mąki, 250 kg margaryny i 403 szt. oleju, ogółem 2.576 kg żywności.
Artykuły spożywcze przekazano Janowi Szpili - Ojcu Gwardianowi Klasztoru OO. Bernardynów w Tarnowie i zostaną one wykorzystane do przygotowywania ciepłych posiłków dla osób ubogich, najbardziej potrzebujących i pokrzywdzonych przez los z terenu miasta Tarnowa.
To już kolejna pomoc rzeczowa dla Kuchni OO. Bernardynów. W ubiegłym tygodniu, przed świętami, we współpracy z tarnowskim producentem mrożonek Fritar, placówce przekazano 100 kg zupy jarzynowej i uszek do barszczu. Tym samym deklaracja Zastępcy Prezydenta Doroty Skrzyniarz, że pomoc ubogim będzie kontynuowana, została zrealizowana już tydzień później.