Targ Regionalny pod znakiem sera
Krowie, kozie, długo dojrzewające, rzemieślnicze, sałatkowe – między innymi takie sery (i nie tylko) będzie można kupić podczas zbliżającego się Targu Regionalnego. W najbliższą niedzielę na placu przy ulicy Giełdowej 15 handlarze będą sprzedawać swój najlepszy towar, dodatkowo promując małopolskie tradycje serowarskie. Start o godzinie 9.
Kupujący będą mogli nabyć sery góralskie (z mleka krów ras zachowawczych), nizinne (rzemieślnicze z mleka krów rasy Jersey) oraz kozie (z mleka koziego).
W asortymencie najlepszych wystawców z okolicy znajdą się również miody, wędliny, przetwory, wina, musztardy, oleje, herbaty, kawy, zioła, syropy, nalewki, maści, lawenda i roślinki. Na stołach zagoszczą też sezonowe owoce i warzywa. Wszystko to prosto od producentów,
Na przybyłych gości czekać będą niespodzianki - rysunkowy konkurs dla dzieci oraz konkurs dla dorosłych. Będzie też można spróbować swoich sił w dojeniu sztucznej krowy.
(mt), zdjęcie archiwum
Program wydarzenia:
- Targ Regionalny odbywa się w godzinach 9.00-14.00.
- Degustacje serów odbywają się w trakcie całego wydarzenia do wyczerpania.
- Konkurs rysunkowy dla dzieci 10.00-11.00 (z wręczeniem nagród ok.11.00).
- Konkurs dla dorosłych (wybór najsmaczniejszego sera) rozstrzygnięcie o 12.00.
- Dojenie sztucznej krowy 10.00-12.00.