Z dziennika profilaktyka – dietoterapia w chorobach onkologicznych
Co jeść, kiedy dowiadujemy się o chorobie onkologicznej? Jak modyfikować jadłospis podczas terapii i po jej zakończeniu? Jakie potrawy sprzyjają rekonwalescencji? Odpowiedzi na te i podobne pytania poznać będzie można podczas kolejnej edukacyjnej porady zdrowotnej z cyklu „Z dziennika profilaktyka” w Mościckim Centrum Medycznym.
Leczenie nowotworowe wywiera znaczący wpływ na organizm pacjenta, zmieniając jego potrzeby żywieniowe oraz zdolność do przyswajania składników odżywczych. Szczególnie istotne jest odpowiednie zbilansowanie posiłków, aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych oraz odpowiedniej podaży białka i energii. Właściwe żywienie może ograniczyć ryzyko powikłań związanych z terapią, minimalizować skutki uboczne chemioterapii czy radioterapii oraz pozytywnie wpływać na układ odpornościowy.
Dieta powinna być lekkostrawna, specjaliści zalecają unikanie potraw smażonych, wędzonych, konserwowanych oraz ostro przyprawionych, aby zmniejszyć obciążenie układu trawiennego. Właściwe zbilansowanie spożywanych posiłków powinno uwzględniać zwiększone zapotrzebowanie chorego na energię i białko, co wspiera procesy regeneracyjne organizmu. Szczególnie w przypadku chorób dotykających układu pokarmowego, w diecie należy unikać potraw drażniących.
Ważne jest zapewnienie odpowiedniej podaży płynów, aby uniknąć odwodnienia i wspomagać procesy metaboliczne. Pacjent nie powinien wykluczać żadnych składników odżywczych z diety, a raczej stawiać na różnorodność, co pozwoli uniknąć niedoborów żywieniowych.
Spotkanie w sali konferencyjnej na pierwszym piętrze siedziby CSM przy ulicy Kwiatkowskiego 15 rozpocznie się w czwartek 25 kwietnia o godz. 16. Jego partnerem jest Narodowy Fundusz Zdrowia. Z tej okazji w godz. 9-12 przy stanowisku NFZ na parterze budynku można będzie porozmawiać o profilaktyce medycznej i wyrobić Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego. Więcej informacji uzyskać można pod numerem telefonu 14 688 05 50.
(sm)