Małopolskie Wyzwanie „Tydzień dla klimatu” – edycja jesienna. Dzień 6
Jesień to czas gromadzenia zapasów. Właśnie teraz stragany pełne są pysznych owoców i warzyw, a w wielu miastach i gminach odbywają się kiermasze produktów lokalnych. Skorzystajcie z okazji, by kupić zdrowe i świeże dynie, papryki, jabłka.
Lokalne zakupy mają wiele plusów. Nie tylko nabędziesz potrzebne produkty taniej (bo prosto od rolnika) i przyłożysz cegiełkę do rozwoju lokalnej przedsiębiorczości. Przyczynisz się także do troski o dobry klimat, bo żywność lokalna jest transportowana na krótkie odległości, co emituje znacznie mniej dwutlenku węgla.
Zdaniem naukowców, ok. 1,7 miliarda ton emisji CO2 pochodzi z transportu żywności w obrębie krajów, a 1,3 miliarda ton generuje transport międzynarodowy. Inaczej: aż jedna piąta emisji CO2 związanej z żywnością pochodzi z transportu. Kupowanie produktów lokalnych oraz sezonowych, czyli dostępnych w najbliższej okolicy i nie wymagających przewożenia np. z innej strefy klimatycznej, może znacznie obniżyć te wartości.