W Mościckim Centrum Medycznym o diecie w chorobach kardiologicznych
Już za dwa dni, w czwartek, 30 stycznia w Mościckim Centrum Medycznym przy ul. Kwiatkowskiego 15 odbędzie się pierwsze w tym roku, organizowane w nowej formule, spotkanie z cyklu edukacyjnych porad zdrowotnych „Z dziennika profilaktyka”. Poświęcone ono będzie diecie w chorobach kardiologicznych. Początek o godz. 12.30.
Ryzyko pojawienia się takich problemów zdrowotnych jak choroby wieńcowe, nadciśnienie tętnicze czy niewydolność serca można zmniejszyć poprzez dobór odpowiednich składników diety. - Jednym z najważniejszych są kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, obecne w tłustych rybach, orzechach włoskich czy nasionach lnu – wylicza dietetyczka Mościckiego Centrum Medycznego Aleksandra Padło. Dodaje, że ważne jest też spożywanie błonnika, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu, stabilizuje poziom cukru we krwi i sprzyja zdrowiu układu pokarmowego.
Dla zdrowego serca istotne znaczenie mają również antyoksydanty, zawarte w owocach i warzywach, zwłaszcza tych o intensywnych kolorach, jak jagody, szpinak, brokuły czy czerwona kapusta. Zawierają tak zwane przeciwutleniacze, które mogą chronić komórki serca przed uszkodzeniem.
Dlaczego ważne jest też spożywanie potasu, magnezu i witamin z grupy B? Tego można się będzie dowiedzieć podczas spotkania. Prowadząca je dietetyczka podpowie ponadto, jakich produktów warto unikać przy robieniu zakupów.
Tegoroczne spotkania odbywać będą się na parterze budynku, w holu w pobliżu rejestracji i przebiegały będą w formie osobistych mini konsultacji. Osoby zainteresowane będą mogły skorzystać z porad, dostosowanych konkretnie do swojej sytuacji zdrowotnej.
(sm)