Małopolskie wyzwanie 2022: Tydzień dla klimatu! Dzień 5. Piątek – dzień bez mięsa
Wybraliśmy do tego punktu wyzwania piątek, bo w wielu polskich rodzinach tradycyjne nie je się w tym dniu mięsa. Dlaczego warto podtrzymywać ten zwyczaj?
Rolnictwo odpowiada za emisję aż 14,5% wszystkich gazów cieplarnianych, m.in. poprzez zużycie ogromnej ilości nawozów sztucznych oraz paliw dla maszyn rolniczych. W dodatku przy uprawie np. ryżu oraz w przewodach pokarmowych krów, owiec i kóz powstaje zabójczy dla klimatu metan. Naukowcy podają, iż na jeden kilogram wyprodukowanego mięsa wołowego musimy przeznaczyć aż 13 kilogramów zbóż.
Dlatego zmniejszenie konsumpcji mięsa pomaga powstrzymać zmiany klimatu. Redukujemy wówczas emisję gazów cieplarnianych, w tym metanu, podtlenku azotu i dwutlenku węgla. Dodatkowo ograniczając spożycie mięsa możemy przyczynić się do zachowania różnorodności biologicznej, co również ma ogromne znaczenie dla lepszego klimatu.
Oczywiście jesteśmy w pełni świadomi, że cała ludzkość z dnia na dzień nie zrezygnuje z jedzenia mięsa. Wystarczy jednak, że każdy z nas zdecyduje się raz w tygodniu ograniczyć liczbę posiłków mięsnych.